Stenen tegels vs. kunststof tegels - wat is eigenlijk beter?

Stenen tegels vs. kunststof tegels - wat is eigenlijk beter?

Als het gaat om veranderingen in huis, in je garage of in een andere ruimte, zijn er altijd veel vragen. Niet alleen over de kleur van de muren, maar vooral over welke vloer het beste is voor de ruimte. De eisen aan de robuustheid van de vloer kunnen van ruimte tot ruimte verschillen. Dus waar zijn stenen tegels en waar zijn kunststof tegels beter?

Stenen tegels voor de look?

Stenen tegels zijn erg populair. Dit komt niet alleen door de goede looks, maar ook door de hoge mate van robuustheid. Ze zijn vooral populair voor buitengebruik als terras- of balkontegels. Maar ook populair voor gebruik binnenshuis. Bijvoorbeeld in keukens, badkamers of als garagevloer. In principe zijn steentegels makkelijk schoon te houden en slijten ze niet snel. Waardoor ze er doorgaans jarenlang netjes uit zien.

Vooral bij hoge belastingen zoals bijvoorbeeld in de garage waar je de auto parkeert zijn stenen tegels prachtig. Alleen moet je hier wel erg voorzichtig zijn, omdat niet alle modellen geschikt zijn voor garages. Tegels met een glanzende glazuur verliezen bijvoorbeeld hun glans bij zware belastingen en kunnen breken. 

Het leggen van de stenen tegels is ook niet heel eenvoudig. Vaak heb je een primer, tegellijm en een professionele klusjesman nodig om de tegels netjes te kunnen leggen. Maar er zijn nu ook de zogenaame kliksteentegels die het leggen heel gemakkelijk maken. Deze hoeven alleen in elkaar gehaakt te worden - er is geen lijm of primer nodig. Een ander pluspunt van deze tegels: als de tegels niet meer aanspreken kunnen ze eenvoudig weer worden verwijderd. 

Flexibele vloerbedekking met kunststof tegels

Naast stenen tegels worden ook steeds vaker kunststof tegels toegepast in woningbouwprojecten. Kunststoffen als PVC hebben de afgelopen jaren een steeds betere reputatie gekregen omdat ze niet alleen robuust zijn, maar tegenwoordig ook een hoogwaardige uitstraling hebben.

Omdat de tegels oersterk zijn en een eenvoudige reiniging eisen, zijn ze een populaire vloerbedekking in kinderdagverblijven en zijn ze ook geschikt als werkplaatsvloer of industrievloer in grote hallen. 

PVC-kliktegels zijn bijzonder goed bestand tegen zuren en chemicaliën en worden daarom ook vaak in fabrieken toegepast als PVC-magazijnvloeren.

Zwarte pvc vloer

Voor particulier gebruik zijn er naast de PVC tegels om te lijmen, nu ook kliktegels die eenvoudig in elkaar gehaakt kunnen worden. Speciaal voor gehuurde appartementen op bijvoorbeeld het balkon. Wanneer je gaat verhuizen, verhuis je deze vloer namelijk gewoon mee! 

Kliktegels van PVC zijn bovendien zeer weerbestendig en onderhoudsvriendelijk, een ander niet te onderschatten voordeel.

Temperatuurneutrale kunststof tegels

Kunststof kliktegels bieden vooral voor buitengebruik veel voordelen. Ze zijn niet alleen onderhoudsvriendelijk en oersterk, ze zijn ook temperatuurneutraal - wat vooral in de zomer een belangrijke factor is. Want bij hoge temperaturen en in direct zonlicht is voorzichtigheid vereist bij bijvoorbeeld donkere stenen tegels op een terras. Wie graag op vlote voeten loopt, loopt het risico op warme dagen zijn voetzolen te verbranden. Stenen tegels warmen vaak erg snel op en het duurt even voordat deze afgekoeld zijn. Daarom zijn kliktegels van kunststof bijzonder geschikt voor het terras in de tuin.

Bespaar tijd en geld met kliktegels

Of stenen tegels of kunststof tegels geschikter zijn, hangt af van uw persoonlijke situatie. Kortom, kunststof zoals PVC bieden enkele voordelen ten opzichte van steen. Daarentegen zijn stenen tegels vaak geschikt voor buiten, zeker als je een hoogwaardige uitstraling wilt bereiken. In beide gevallen is het leggen nu heel eenvoudig dankzij de kliktegels.

Kunststof tegels hebben als grote voordeel dat ze in verhouding vaak erg goedkoop zijn en er toch goed uitzien. Ze hebben geen hoog eigen gewicht, wat vooral voordelig is als de ondervloer kwetsbaar is.

Of het nu steen of kunststof is: kliktegels zijn over het algemeen gemakkelijk te leggen, goedkoop en bijzonder geschikt voor huurwoningen. 

Ben je benieuwd naar kunststof kliktegels, bezoek dan nu onze webshop


Kliktegel expert
Gebrand Takens
Persoonlijk advies

Neem contact met ons op!

1